ENSOLA: Circa 8 milioane de euro pe piata locala a sistemelor LED

Piata locala a sistemelor de iluminare pe baza de LED este evaluata de reprezentantii furnizorului local Ensola Pro la o valoare de circa 8 milioane de euro, insa aceasta se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare in Romania.

“Din pacate, pentru realizarea iluminatului in proiectele noi se folosesc, in continuare, tot sisteme conventionale, care sunt mari consumatoare de energie. Proiectantii de cladiri si hale industriale nu recomanda sistemele LED nici macar drept varianta de iluminare, in pofida numeroaselor avantaje ale acestora: peste 50.000 de ore de functionare, eficienta luminoasa superioara, mentenanta facila, economie de peste 70% la energia electrica etc. Chiar daca sunt mai scumpe, investitiile au un randament destul de bun”, a declarat Maria Tudor, Managing Partner al companiei.

Maria Tudor, Managing Partner Ensola PRO

Potrivit datelor Ensola, perspectivele pentru următorii ani sunt pozitive pentru vânzările de sisteme de iluminat pe bază de LED. “Tot mai multe firme îşi vor planifica investiţii în acest domeniu în anul viitor. Mai mult, lipsa de pe piaţă a lămpilor clasice (unele chiar interzise de lege) va duce la creşterea interesului pentru acest tip de iluminat şi cred că în aproximativ cinci ani va fi utilizat la scară largă şi în România”, a mai spus Maria Tudor.

Soluţii eficiente de finanţare a investiţiilor în tehnologia LED

Principalii beneficiari interesaţi de sistemele de iluminat de tip LED sunt reprezentaţi, în prezent, de agenţi economici, consilii locale şi alte instituţii ce vizează reducerea consumului de energie. Pentru a sprijini investiţiile de acest tip, reprezentanţii Ensola negociază încheierea unui parteneriat cu o instituţie financiară care să finanţeze proiectele clienţilor companiei. “Principala problemă cu care se confruntă cei mai mulţi potenţiali clienţi este lipsa banilor. Unii beneficiari au înţeleles că, în cazul contractării unui credit bancar, din economia de energie realizată pot plăti rata lunară a creditului pe întreaga perioadă de amortizare a investiţiei. Ulterior, economia lunară de circa 80% din valoarea facturii cu iluminatul convenţional rămâne în instituţie şi se poate utiliza pentru finanţarea altor priorităţi”, a explicat Maria Tudor. De asemenea, Ensola poate efectua simulări pentru situaţii concrete ale beneficiarilor, în ceea ce priveşte economiile generate de înlocuirea tehnologiei convenţionale cu sistemele pe bază de LED.

***

Societatea Ensola este activă la nivel naţional din luna mai 2012, oferta firmei incluzând lămpi LED pentru iluminatul fabricilor, centrelor comerciale, clădirilor de birouri şi a altor unităţi administrative şi sociale, precum şi diverse tipuri de lămpi speciale (subacvatice, pentru grădini, antiexplozie etc.). Informaţii suplimentare, la www.ensola.ro (E.I.)

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/instalatii-electrice-automatizari/ensola-circa-8-milioane-de-euro-pe-piata-locala-a-sistemelor-led.html