Studiu: Lămpile cu LED în birouri și la locul de muncă sunt mai sănătoase decât cele fluorescente

Energy Focus, Inc., o firmă specializată în tehnologiile LED, a publicat de curând rezultatele unui studiu al Wakefield Research privind sănătatea la locul de muncă în cazul înlocuirii lămpilor fluorescente cu cele cu LED. Studiul evidențiază mai multe probleme de sănătate legate de pâlpâirea optică a lămpilor fluorescente, inexistentă în cazul lămpilor cu LED: tensiuni oculare, dureri de cap, incapacitatea de a se concentra și tulburări vizuale precum pierderea permanentă sau temporară a vederii.

Studiul a aluat în considerare mai mulți factori care influențează sănătatea la locul de muncă, precum calitatea aerului, temperatura, și sursele de lumină. 69% din repondenți s-au plâns de iluminarea biroului, care deranjează prin strălucirea excesivă și pâlpâire. 75% din angajați spun că ar părăsi un loc de muncă nesigur pentru sănătate, și 71% dintre acestea spun că au avut probleme de sănătate datorită iluminării necorespunzătoare. O problemă specială la lămpile fluorescente o constituie pâlpâirea substropică, invizibilă pentru ochi, care creează stres. Persoanele cu probleme speciale, precum autism și epilepsie, sunt mult mai puternic influențate de aceste aspecte.

47% din repondenți au spus că i-ar deranja mai puțin o conexiune proastă la Internet decât pâlpâirea luminii, și 94% din acveștia spun că lumina pâlpâitoare ar trebui interzisă peste tot.

Studiul a fost condus de Wakefield Research între 6-12 decembrie 2016, cu 1000 angajați din SUA.