Aplicații și avantaje ale lămpilor cu LED

Pentru iluminatul de uz general este nevoie de lumină albă. LED-urile emit lumină într-o bandă foarte îngustă de lungimi de undă, cu o caracteristică de culoare a decalajul de banda de energie a materialului semiconductor utilizat în construcția LED-ului. Pentru a emite lumină albă cu LED trebuie fie să se amestece lumina de la LED-uri de diferite culori, fie să se folosească fosfor pentru a transforma o parte din lumina în alte culori.

Cele mai simple două metode de a produce LED-uri de lumină albă sunt RGB sau fosfor. LED-urile albe RGB sau tricromatice utilizează mai multe chips-uri cu LED-uri care emit lungimi de undă roșu, verde și albastru. Aceste culori se combină pentru a produce lumină albă. Indicele de redare a culorilor (CRI) este slab, în mod tipic 25-65, datorită gamei înguste de lungimi de undă emise.

A doua metodă de bază utilizează LED-uri în combinație cu fosfor pentru a produce culori complementare dintr-un singur LED. Cea mai des întâlnită metodă este de a combina un LED albastru cu fosfor galben, producând o gamă îngustă de lungimi de undă în spectrul albastru și o bandă largă de lungimi de undă „galbene” care acoperă de fapt, spectrul de la verde la roșu. Valoarea CRI poate varia de la mai puțin de 70 la peste 90, cu toate că o gamă largă de LED-uri comerciale de acest tip au un indice de redare a culorii în jur de 82.

Culorile disponibile din cele două tipuri de bază de LED-uri de lumină albă sunt reglabile într-o anumită măsură, cu temperaturi de culoare disponibile pe scară largă în intervalul de la 2200 K (ca la lămpile cu incandescență) până la 7000 K. Valori mai mari CRI pot fi obținute folosind mai mult de trei culori cu LED-uri pentru a acoperi o gamă mai mare de lungimi de undă. Sisteme de iluminat tunabile folosesc baterii de LED-uri colorate, care pot fi controlate în mod individual, fie folosind baterii separate pentru fiecare culoare, fie LED-uri multi-chip cu culorile combinate și controlate la nivel de cip.

Aplicații

O diferență semnificativă față de alte surse de lumină este că lumina este mai direcțională, adică este emisă ca un fascicul îngust. Lămpile cu LED-uri sunt utilizate atât în iluminatul general cât și cu destinație specială. În cazul în care este nevoie de lumină colorată, LED-urile care emit în mod inerent lumina de o singură culoare nu necesită filtre de absorbție a energiei.

Lămpile cu LED-uri de lumină albă au speranța de viață mai lungă și o eficiență mai mare (mai multă lumină pentru aceeași energie electrică) decât majoritatea celorlalte tipuri de iluminare, atunci când se utilizează la temperatura corespunzătoare. Sursele cu LED-uri sunt compacte, oferă flexibilitate în proiectarea corpurilor de iluminat și un control bun asupra distribuției luminii cu ajutorul reflectoarelor mici sau a lentilelor. Din cauza dimensiunilor mici a LED-urilor, controlul distribuției spațiale a iluminării este extrem de flexibil, iar lumina și distribuția spațială a unei matrice cu LED-uri pot fi controlate fără pierderi de eficiență.

LED-urile care folosesc principiul de amestecare a culorilor pot emite o gamă largă de culori, prin modificarea proporțiilor luminii generate în fiecare culoare primară. Acest lucru permite amestecarea totală a culorilor în lămpile cu LED-uri de culori diferite. Spre deosebire de alte tehnologii de iluminat, emisia LED-urilor tinde să fie direcțională (sau cel puțin lambertiană), rezultând avantaje sau dezavantaje, în funcție de cerințe. Pentru aplicațiile în care este necesară o lumină nedirecțională, este utilizat fie un difuzor, fie LED-uri multiple individuale emițătoare, pentru a emite în direcții diferite.

Efectele asupra plantelor

Experimentele au arătat performanțe surprinzătoare în producția de legume și plante ornamentale aflate sub surse de lumină cu LED-uri. Un număr mare de specii de plante au fost evaluate în studii clinice cu efect de seră pentru a se asigura că calitatea biomasei și a ingredientelor biochimice ale unor astfel de plante este comparabil cu, sau chiar mai mare decât, cele cultivate în condiții de câmp. Performanța plantelor de mentă, busuioc, linte, salată, varză, pătrunjel și morcov a fost măsurată prin evaluarea atât a sănătății cât și a vigorii plantelor, concluzia fiind un succes al LED-urilor în promovarea creșterii. De asemenea, a fost observată înflorirea abundentă a plantelor ornamentale, inclusiv ciuboțica cucului, gălbenele și matiola.

Diodele emițătoare de lumină (LED) oferă iluminat electric eficient în lungimi de undă dorite (roșu + albastru) care sprijină producția de seră în timp mai mic și de înaltă calitate și cantitate. Întruât LED-urile sunt reci, plantele pot fi plasate cât mai aproape posibil de sursele de lumină, fără supraîncălzire sau ardere. Prin aceasta se poate economisi o cantitate mare de spațiu pentru cultivarea intensivă.

Traducere din Wikipedia

 Sursa: http://www.ensola.ro/aplicatii-si-avantaje-ale-lampilor-cu-led/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s